WINKELTJE HARTELMAN

Hartelman
Image module

Interview met

Miep & Bennie Rondeel

Héél vroeger en dan hebben we het over 1899 toen de Grutter “Tante Mies van ’t winkeltj’n” is geboren. Een meisje uit een zeer humorrijke familie die opgroeide in de (Halve Wientjesvoort) ‘t huus van Takkenkamp, de vroegere Herberg van Vorden en tegenwoordig in het bezit van een verre achternicht van Mies. Vroeg in de twintigerjaren, van de vorige eeuw, is Mies getrouwd met Albert Hartelman. Albert Hartelman is in zijn vroege jaren bakkersknecht geweest bij Schuppers, je weet wel de bakker naast de schoenmakerij en Evert Klumper.
Mies en Albert begonnen aan de Ruurloseweg, destijds D23 geheten. De straatnamen met aanduiding “D” vielen in die tijd onder het buurschap Mossel. Dat het leven van een Grutter niet zaligmakend was bleek wel uit het feit dat er, naast de winkel ook koeien, varkens, kippen en tevens een groententuin werden onderhouden. In het interview geeft de dochter van Mies subtiel, maar mét overtuiging, aan hoe de veestapel er qua geloofsovertuiging aan toe was.
Er werd in die dagen op de fiets en mét fietstassen, inkopen gedaan, pas veel later kwam de eigen auto.

INTERVIEW (klik hier)
Miep & Bennie Rondeel

Ook deed de luxe van bestellen en het láten bezorgen zijn intrede. De namen van bezorgers uit die tijd, staan velen van ons nog helder voor de geest!
Als kind (schrijver) van dit stuk herinner ik mij de winkel als mijn broekzak!
Plingelingeling, dat was de bel en vervolgens liep je door de gang en sloeg dan rechtsaf de winkel in.
Als loopjongen van huus, deed je de bestelling. Koffie (bonen), suuker (los), zolt (los), botter, enz. enz. Dan keek je met verlangende ogen naar de vitrinekast links op de toonbank. Och och wat zag dat er smakelijk uit, repen van Kwatta (met soldaotjes), repen Galak (witte chocola), en bonbons (um te smullen). De Koning te riek was ik wanneer ik dan ’n Koetjesreep kreeg!!
Als kleine jongen mocht ik van “peppermuntj’n” minimaal twee keer per week naar het winkeltje van Tante Mies om twee pakjes North State te halen. Ik kreeg een (papieren) rijksdaalder mee.

Een pakje kostte destijds 85 cent dus hield ik 80 cent over. Ik ben Henk nog altijd dankbaar voor de altijd weer royale gebaren van “hold dat maor”.
De boekhouding van de winkel was destijds niet aan “Tante Mies” besteed, in later tijd deed haar zoon Bart de boekhouding.
Ook moesten de kinderen, naast winkelwerkzaamheden, de boodschappen bezorgen en uiteraard met de fiets. Toen in 1957 Albert Hartelman kwam te overlijden, draaide de winkel op krachten van “Tante Mies” zoals ze nog steeds in herinnering blijft. In 1968 werd het Albert Hein ietwat de heet onder de voeten en werd, op regeringsniveau , Tante Mies een sanering aangeboden. Per 1 februari 1969 was het niet meer mogelijk om bij Tante Mies inkopen te doen. Dat kon men destijds in Het Contact lezen. Bent u nieuwsgierig geworden??? Een kleine klik op de button is een begin om het uit de mond van de dochter van Tante Mies, Miep Hartelman te horen!

Door de jaren…

In 1899 is Mies Takkenkamp geboren en in 1920 gehuwd met Albert Hartelman.

Ergens in de jaren twintig starten Mies en Albert met de kruidenierswinkel aan de Ruurloscheweg (D23). Grutterszaak werd dit genoemd.

Er zijn 12 kinderen geboren uit dit huwelijk.

Aan een periode van ongeveer 45 jaar, kwam in 1968 een einde aan het winkelbedrijf van Tante Mies.

In 1999 is “Tante Mies” op bijna 100 jarige leeftijd overleden. Iemand die in bijna DRIE eeuwen geleefd heeft.

De Bascule- en Berkel weegschaal hebben op enkele huizen afstand een definitieve bestemming verkregen.