SCHILDERSBEDRIJF WEUSTENENK

Wuestenenk
Image module

Interview met

Henk Weustenenk

Op een frisse zaterdagmorgen terwijl het griepvirus om zich heen grijpt, bellen we aan bij Dini en Jan Oosterink aan het Gulik te Vorden. Nog voordat de eerste koffie op tafel staat komt de oudste van de kinderen, Henk Weustenenk, binnen en neemt plaats aan de keukentafel.

Dini en Henk hebben onderling al snel bepaald wie er vandaag het woord zal voeren. Henk weet eigenlijk alles van het schildersbedrijf, zo verontschuldigd Dini zich. Voordat het interview begint, worden de vragen even doorgenomen, maar dat blijkt al snel overbodig te zijn.

INTERVIEW (klik hier)
Henk Weustenenk

Herman Weustenenk, geboren Hengels’n, is na de lagere school naar Zutphen getogen om daar het schildersvak te leren. Na de ‘ambachtsschool’ begon hij als schildersknecht bij de firma Kanters in Ruurlo. Later nog schilderde hij voor Van Heerde in Vorden die zijn werkplaats had in de voormalige Rusthoeve aan Het Hoge.

De broer (Derk Janssen) van Herman’s vrouw Dora, had een slagerij aan de woning op Het Hoge. Het was oorlog en in de schuur achterin de tuin zaten onderduikers. Henk, de oudste van de kinderen, werd af en toe met de ,bolderkar, de tuin in gestuurd. Op de plek waar de onderduikers zich bevonden, werd Henk weer binnen geroepen zodat de etenswaren uit de kar geplukt konden worden.

Achter in de tuin aan Het Hoge was voldoende ruimte dus kon Herman zijn eigen schildersbedrijf bouwen. Het is dan 1943. Dat Herman zijn vak goed geleerd had bleek al snel. Verschillende opdrachten die, aan de dag van vandaag nog te bewonderen zijn, zijn van zijn hand. Toen in 1950 de slagerij werd opgeheven werd het voorste deel van de woning ingericht als verf- en behangwinkel, maar ook werd er o.a. drop verkocht.

Al snel bleek de winkel te klein en na een verbouwing in 1967 bedreef Dora het detail-handelsvak met verve. Herman zijn schildersbedrijf dreef voornamelijk op klantenwerk. Er hebben op enig moment drie werknemers die deel uit maakten van het bedrijf aan het Hoge. Henk en Dini weten nog precies de namen te noemen en kenden de gewoontes van deze werklieden. Handgeschilderde motieven op het behang van het kasteel te Ruurlo, niets was Herman te veel of te moeilijk.

In 1977 zette Herman een punt achter zijn bedrijf en genoot van zijn pensioen. Uiteraard bleef het schildersvak in zijn bloed stromen en realiseerde hij de mooiste werken. De pilaren in de kerk van Doesburg waarvan je dacht dat ze van marmer waren. De predikantenborden in dezelfde kerk komen van zijn hand.

Vele decordoeken in Vorden zijn van Herman afkomstig. Wie kent niet de grote groene flessen of melkbussen met taferelen beschilderd. Tussendoor speelde hij de grote trom bij de muziekvereniging Concordia. Een beeld dat menigeen nog voor ogen heeft. Zijn schilders-werkplaats werd wekelijks gebruikt als oefenlokaal voor de drumband.

Herman was een sociaal betrokken inwoner van Vorden. Op 25 maart 1996 is Herman op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn vele werkstukken leven voort en sieren nog steeds menig hal waar de paraplubak uit Herman’s atelier afkomstig is.
Dini en Henk kunnen nog uren doorpraten over moeder Dora en vader Herman maar de tijd roept anders. Wij bedanken Dini en Jan voor hun gastvrijheid en nemen vervolgens afscheid. Wilt u het complete interview zien, klik dan op de knop en beluister het gehele relaas over Schildersbedrijf Weustenenk.

Door de jaren…

Herman is geboren 1910

Vanaf de Ambachtsschool begonnen als schildersknecht bij Kanters in Ruurlo.

Vanaf 1936 is Herman in dienst geweest bij schildersbedrijf Van Heerde die was gevestigd in “De Rusthoeve” (voorloper van De Wehme) op Het Hoge.

In 1943 begonnen als zelfstandig schilder. Naast een ruimte t.b.v. de slagerij van Derk Janssen, was er ook nog plek voor een schilderswerkplaats. De slagerij is in 1950 opgeheven en werd de winkel omgebouwd tot behangwinkel.

In 1953 werd het pand aan Het Hoge gekocht van de eigenaar (Besseling) uit Doetinchem.

In 1960 werd er een grootse verbouwing afgerond en werd de her-opening van de vernieuwde winkel een feit.

In 1967 opnieuw een aanpassing van de winkel.

Herman Weustenenk stopte met zijn bedrijf in 1977 en is op 25 maart 1996 overleden.