Hotel Bakker

Bakker
Image module

Interview met

Klaas Bakker

Op het moment van dit interview zitten wij in de zonnetuin van Hotel Bakker. De geschiedenis van weleer hangt als een deken over het gezelschap. Klaas Bakker kent de geschiedenis als zijn broekzak. Alvorens wij met het gesprek beginnen genieten wij eerst van het vertrouwde kopje koffie. Kuuksk’n d’rbie-j en genieten maar.

INTERVIEW (klik hier)
Klaas Bakker

Al kijkend naar de hotelkamers achterin de tuin schiet ons de geschiedenis van het varkenshok te binnen. Bekende Vordenaren zoals de heren Kettelarij en Dijkman waren hier kind aan huis. De varkens werden goed verzorgd. De schijf van vijf was hier al een begrip voordat er in de media over gesproken werd.
Ook het aquarium met de beroemde forellen op de hoek van het terras passeerden de revue.
De anekdote met de zwalkende varkens kwam aan de orde. De bezorgdheid voor het welzijn van de varkens werd hiermee vastgesteld. De opgeroepen dierenarts constateerde dronkenschap bij de dieren en stelde de familie Bakker gerust met de woorden “dat bunt ze margen wel weer te boaven”.
Rijtuigen en paarden lopen als een rode draad door het familiebedrijf als ook de jacht. Op verantwoorde wijze en met overtuiging van de juiste verhouding in de natuur wordt nog steeds deze tak uitgeoefend.

De haantjes van Bakker mag natuurlijk in een dergelijk gesprek niet ontbreken. Als Vordenaar moest ik mij als dienstplichtige melden bij de Marinebasis in Valkenburg bij Katwijk. Waar kom je vandaan? Ik antwoordde: uit Vorden! Oh dat ken ik! Daar hebben ze van die lekkere haantjes!

De slogan van Willem Bakker : “ze-j et mien arm, maor zuupt mien weer rieke” werd nog eens aangehaald. De keuken van Bakker is in de loop der tijd meegegroeid met het bedrijf. Een leeg terras is hier ondenkbaar en de súper gezellige haardhoek is veelal bezet. Vele Vordenaren kijken af en toe opzij en zien BN’rs die voor een hapje en een drankje met plezier Vorden aan doen.

Op oude plaatjes is nog altijd de theetuin te zien. Ook de muziektent die hier stond tot 1940 is besproken. Wat zou het geweldig voor Vorden zijn wanneer de geschiedenis van de theetuin herleven zal. Met een beetje goede wil van vele kanten is zoiets zomaar mogelijk in Vorden. Voor het gehele interview is een klik op de rode button voldoende. Veel plezier en nog mooiere herinneringen.

Door de jaren…

1830 Er wordt voor het eerst geschreven over een Heerenlogement.
Eigenaar (waarschijnlijk) Lambertus Johannes Wolters.

1850 Het Heerenlogement wordt door de zoon Gerrit Andries verkocht aan Gerhardus Johannes Ensink

1925 De familie E.W. Jansen nam op 1 november 1925 het hotel over van de familie Ensink.

1937 De heer Jansen overleed plotseling. Het hotel ging verder onder de naam wed. E.W. Jansen.

1940 De Duitsers vorderen het hotel en lieten daar de soldaten logeren die werden uitgezonden.

1945 Willem Bakker neemt het hotel over.

1976 Klaas Bakker kwam in de zaak en exploiteerde het hotel tot de inmiddels zeer bekende locatie die landelijke bekendheid geniet.

20?? Dochter Liesbeth en Jeroen nemen het hotel over en beheert, inmiddels als derde generatie van Bakker, het hotel met 45 bedden.