EMPO (UITGELICHT)

Empo rijwielfabriek
Image module

Interview met

Frits Emsbroek

Lochem, aan de voet van de Paasberg in de gezellige huiskamer van de familie Emsbroek wordt het interview afgenomen onder het genot van koffie en koek.

Na een korte kennismaking met “Uut de olde deuze” wordt de stamboom van de familie Emsbroek uit de doeken gedaan. Van de oprichter van de EMPO, tot aan Frits, de kleinzoon waarmee we dit gesprek beginnen.

Na zijn studie in Zutphen en Apeldoorn, zo vertelt Frits, ging het over zijn veelzijdige loopbaan, onder andere verantwoordelijk voor de productontwikkeling bij een slotenfabriek in Veenendaal: Je kreeg een idee en hiervan lieten we dan een prototype maken om te toetsen of het in de praktijk toe te passen is.

INTERVIEW (klik hier)
FRITS EMSBROEK
0
Fietsen
Geproduceerd in Vorden
0
Mensen
in dienst
0
Verkoop in
verschillende landen
0
Verschillende
Modellen en uitvoeringen

Het Empo lied

Kent u het nog?

Heeft je beurs soms crisis
Wil je toch op reis,
Koop een Empo-tandem,
Voor een lage prijs.
Op zoo’n fijne Empo,
Sierlijk en solied,
Kom je weer in de stemming
En zing je blij het lied:

Refrein:

Samen op een Empo, samen achter t’stuur
Op de Litsjumeaux fiets, dwars door de natuur.
Zweven langs de dreven, o wat is dat fijn.
Zoo’n sportieve tweeling op wieletjes te zijn.

Bedrijfsgeschiedenis

Chronologisch overzicht

1904

Hermanus Bernardus Emsbroek verkocht zijn eerste (de la Reij) fiets aan de heer Hendrik Eggink uit het Hackfort.

1913

Vanaf dit jaar werkte Herman Emsbroek als zelfstandig fietsen handelaar. Om zijn bedrijf goed op orde te kunnen krijgen had hij financiële hulp nodig. Deze ontving hij van de heer

1921-1934

Herman Emsbroek ging alleen verder. Het bedrijf maakte een geweldige groei door . Een filiaal in Apeldoorn werd, samen met de vestiging in Vorden uitgebreid. Vanaf 1928 werden de frames

1937

De opening van de nieuwe fabriek aan de Enkweg. In 1937 passeerde de 100.000ste fiets de poorten van de EMPO. In 1939 kwam het eerste EMPO boekje “Daantje Peddel” uit.

1944

De EMPO fabriek werd in dat jaar in brand geschoten en een jaar later gebombardeerd en na een korte onderbreking werden er weer honderden fietsen gemaakt.

1951

Het bedrijf gaf in dat jaar werkgelegenheid voor 150 medewerkers. Een jaar later werd de directie uitgebreid met de zwager van twee directieleden.

1952-1960

In 1952 verlieten 25.000 fietsen de fabriek. In 1960 trad de oprichter Herman Emsbroek uit de directie.

1969-1979

Het Regionale Werkvoorzieningschap nam in 1969 de fabricage van rijwielonderdelen over. In 1970 namen Piet Hein en Frits Emsbroek het roer over van Henk en Bart Emsbroek. De fietsenfabriek EMPO,